Kdo uči?

Sem Ksenija Krevs in imam rada otroke (svoje tri in druge), učenje in življenje. Torej, kaj delam? Že več kot dvanajst let pomagam do znanja angleščine in nemščine tako otrokom kot odraslim.

Diplomi iz angleščine in nemščine na Filozofski fakulteti je sledila prva služba učiteljice na osnovni šoli, potem pa sem se odločila za samostojno pot, na kateri sem do sedaj prevajala, vodila tečaje angleščine in nemščine za otroke, najstnike, odrasle, poletne šole angleščine ter seveda inštruirala.

Pogosto opazim, da so težave v šoli povezane z drugimi dejavniki, ki jih lahko pri inštrukcijah mimogrede in nevsiljivo spremenimo, zato si prizadevam, da vsak najstnik okrepi zaupanje v svoje sposobnosti ter premaga odpor in/ali strah pred angleščino ali nemščino. Hkrati skupaj postopno premagamo občutke nesposobnosti zaradi neuspeha, (ki je posledica neprimernega načina učenja) in se naučimo (po)iskati motivacijo za vztrajno in redno delo.

V pomoč so mi veščine in znanje s pedagoško-andragoškega izobraževanja (certifikat, Pedagoško fakulteta, Ljubljana, 2007), znanje nevrolingvističnega programiranja (INLPTA, stopnja mojster, Ljubljana, 2014) in Integrative Systemic Coaching (certifikat, Zagreb, 2016).

Težave pri jeziku so zelo različne in včasih je temeljita razlaga res vse, kar nekdo potrebuje, včasih pa je za napredek potrebnega več časa. Čudežev in bližnjic ne obljubljam, ker je vsak posameznik drugačen, prav tako ne obstaja ena rešitev za vse, toda srce vedno najde pravo pot.

Na poti do dobre ocene je otroku treba pomagati, da:

  • okrepi zaupanje vase in v svoje sposobnosti,
  • premaga odpor ali strah pred predmetom ali učiteljem/učiteljico, ki ga poučuje,
  • premaga občutke krivde in sramu zaradi neuspeha,
  • začne redno delati vaje  (in domače naloge),
  • odkrije motivacijo za učenje, torej tisti navdih, ki zdrži dlje od testa čez dva dneva,
  • se nauči uspešno samostojno učiti.

V  živo zato rada pokažem otrokom vaje za boljšo koncentracijo, vaje za sproščanje in dihalne vaje, ki vse pripomorejo k boljšemu učenju in potem znanju.

Prepričana sem, da se lahko čisto vsak otrok z veseljem in lahkotno uči angleščino. Moja naloga je, da inštrukcije angleščine ali pa nemščine naredim tako zanimive in snov prikažem tako enostavno, da otrok začne sodelovati.

Ko doseževa to, sva že zmagala. Kajti potem gre samo še navzgor, seveda pri tem pomaga, če tudi starši znamo prisluhniti svojemu otroku. Veliko uporabnih nasvetov in idej sem zbrala v e-priročniku:  5 korakov do boljše ocene pri angleščini, zato, če še niste, si ga brezplačno prenesite.

Predvsem pa: vesele korake do znanja želim. Kajti verjamem, da se z dobro voljo lahko doseže še boljše znanje in višje ocene, kot si morda v tem trenutku starši sploh predstavljate, da je možno za vašega otroka.